Tibi krystaly aneb vodní kefír

 

Kromě výroby kefíru z Tibetských kefírových houbiček jsme si začli vyrábět osvěžující kvašený nápoj z Tibi krystalů. Nápoj je osvěžující, jen jeho příprava je trochu náročnější. Postup výroby a zdravotní účinky naleznete níže. Vzhledem k tomu, že se u nás těmto krystalkům moc nedařilo, ukončili jsme jeho pěstování i prodej na jaře 2013.

 

 

Tibi krystaly aneb vodní kefír

 

Tibi krystaly jsou příbuzné Tibetským kefírovým houbám. Jen jejich příprava je odlišná. Nevyrábí totiž kefír, ale osvěžující kvašený nápoj. K výrobě nápoje tedy není potřeba mléko, ale voda, cukr a několik dalších ingrediencí. Zdravotní účinky a postup je sepsán níže.

 

Tibi krystaly - účinky na lidský organismus

 

Tibi krystaly se v lékařství mohou užívat pro mnoho účelů. Tibi krystaly mohou léčit a zlepšit průběh těchto potíží a onemocnění:

  1. nervová onemocnění a deprese
  2. žaludeční obtíže
  3. problémy se žlučníkem, slinivkou
  4. astma, katary průdušek
  5. sklerózy, vysoký krevní tlak a nemoci srdce
  6. léčí kožní projevy alergií, ekzémy,akné a vyrážky
  7. nemoci jater
  8. ledvinové potíže
  9. chudokrevnost
  10. krevní potíže
  11. nedostatečná tvorba bílých krvinek T-lymfocitů
  12. nemoci ženských orgánů
  13. zcela regeneruje imunitní systém
  14. zpomaluje proces stárnutí
  15. infarkty
  16. snižuje cukr v krvi a léčí slezinu
  17. žloutenková dieta
  18. vylepšuje kvalitu pleti a vlasů
  19. obnovuje rovnováhu střev
  20. léčí záněty v těle i na těle

 

Tibi krystaly - návod na přípravu

 

Pro přípravu nápoje z Tibi krystalů budeme potřebovat následující suroviny:

  1. 3l láhev
  2. cedník (nekovový)
  3. 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru (ten hrnek spíš celý)
  4. 2 přirozeně sušené švestky/meruňky/ jablka nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi 1 citron
  5. 6 - 9 lžic cukru (bílý/žlutý surový cukr, nebo med)
  6. pitná voda
  7. 1 lžíce jedné z následujicich surovin (může být a nemusí): celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty

 

Postup přípravy je následující:

Do 3 litrové láhve od okurek dáme odstát 2,5 litu vody (nebo ji převaříme). Jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3 - toto je velmi důležité, protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak který by mohl sklenici roztrhnout. Lepší je sklenici zakrýt prodyšnou tkaninou, nebo papírovým ubrouskem, aby mohly krystaly dýchat. Ubrouske, či tkaninu upevníme na sklenici gumičkou, abychom se vyhnuli nezvaným návštěvníkům ve sklenici - vosám, mouchám a pod. Dáme do ní 7-9 lžic krystalového cukru - ten rozpustíme. Dáme do ní 1/2 -1 hrnek krystalů TIBI a sušené ovoce - nesířené 20 rozinek a nebo 3-4 švestky nebo meruňky (pokud je ovoce sířené přelejeme ho vroucí vodou - spaříme a pořádně propláchneme - to pak má ale nálev mírně štiplavou vůni. Nedáváme fíky kvůli zrníčkům - těžko by se nám vybíraly z nádoby! Můžeme přidat i citron na půlky - chemicky ošetřený je třeba oloupat. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron (před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy)! Zaděláme papírovým ubrouskem, nebo utěrkou a necháme pracovat. Sušené ovoce měníme 1x týdně, čerstvé ovoce po dvou až třech dnech! Je nutné je do nálevu dát - krystaly se jimi živí a bez nich by vyhladověly! Pokud jsme dali citrón tak ho druhý den do nálevu vymačkáme!

Krystaly propláchneme a vložíme zas do 2,5 litru vody, s cukrem a sušeným ovocem. Nikdy nedáváme do chlorované neustáté vody - krystaly bychom tím zabili! Pokud chceme mít nápoj perlivý slijeme ho a dáme v PET láhvi do ledničky - neplníme ji však po okraj - mohla by explodovat! Můžeme experimentovat tak, že nakládáme krystaly do čajů. Pro ty, kdo nechtějí pít nálev samotný, se doporučuje zředit ho ananasovým džusem - v tom se kefír zcela ztratí. Během užívání se nám krystaly namnoží a můžeme je tedy poslat dál do světa - buď sušené (vydrží půl roku bez péče, ale je nutné je nejprve oživit a nálev z nich se nedá hned pít) a nebo v nálevu.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode