Rakytník - jak na něj

 

Rakytník

 

Rakytník se stává v poslední době velice oblíbeným a známým a jeho oblíbenost rychle stoupá. Není se co divit. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, C, D, E, K a stopových prvků a minerálu vápník, železo, mangan, křemík atd. Hlavně pro vysoký obsah vitamínu C se mu říká citroník severu. O rakytníku se dočtete mnoho, to snad ani rozepisovat nemusíme, ale uvedeme Vám zde několik našich osvědčených receptů na domácí výrobu oleje, sirupu a tinktury. Pravda, sklizeň a výroba není to zrovna jednoduchá práce, ale myslíme si, že výsledek za tuto námahu stojí, neboť přírodní vitamíny jsou zajisté lepší, než umělě vytvořené a hromadně prodávané v lékárnách.

 

Vše začíná sběrem plodů rakytníku. Sbíráme od konce září, nejlépe za slunečných dnů, aby byl vyšší obsah vitamínů v plodech. Plody se mohou sklízet i v zimě za mrazu, kdy stačí oklepat větvičky a jde to snad i lépe. My však dáváme přednost podzimní sklizni. Jednak není taková zima nám a také jej užíváme již od podzimu, abychom si zvýšili imunitu před podzimními sychravými dny a před začátkem zimy. A pokud není podzim zrovna studený a deštivý, užijeme si i krásný den na čerstvém vzduchu.

 

Prozatím zde naleznete náš recept na rakytníkový olej, postupně doplníme i sirup.

 

Rakytníkový olej:

 

Rozmačkané plody, nejlépe rozlisované necháme usušit. Šťávu můžeme použít pro výrobu sirupu. Plody schnou cca tři týdny, pokud nemáte sušičku. Po uschnutí je rozdrtíme včetně semínek. Je možné je i rozmixovat, ale budete na to potřebovat opravdu kvalitní a výkonný mixér, neboť jsou plody a semena velmi tvrdé. Následně je vložíme do kvalitního slunečnicového oleje a necháme tři týdny louhovat. Po třech týdnech olej slijeme a již jednou použité plody, můžeme zalít znovu olejem. Takto lze opakovat celkem třikrát, ale třetí výluh již není moc kvalitní, proto doporučujeme spíše dvakrát.

 

Olej můžeme užívat jak vnitřně, tak zevně. Vně je vhodný na popáleniny, proleženiny, ekzém, drobné ranky apod. Vnitřně nám dodá potřebné vitamíny, aminokyseliny a další látky. My si olej přimícháváme do klasických smetánků. Pokud Vám to nevadí, lze jej užívat i samotný – jednu čajovou lžičku denně.

 

 

Plody rakytníku můžete i mrazit a užívat za syrova. Není nutné zpracování.

 

 

Sklizeň rakytníku

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode