Tibetská kefírová houba

Fotografie je pouze ilustrační

 

Vyrábíme si vlastní kefír z Tibetských kefírových houbiček. Je nejen velmi chutný, ale také zdraví prospěšný.

Pokud chcete vědět k čemu všemu slouží a jak si můžete vlastní kefír vyrobit sami, přečtěte si článek níže.

Pokud by jste o kefírové houby měli zájem, můžete je objednat v našem e-shopu horalu-obchudek.webnode.cz/. Pro více informací čtěte článek na úvodní stránce - stačí kliknout na tento odkaz: horalove.webnode.cz/news/pro-zajemce-o-kefirove-houby/

Původ kefíru a jeho jména

Kefírová kultura pochází z Kavkazských hor a také z Tibetu. Nazývá se různými názvy jako Tibetská kefírová houba, kefírová zrna, chrchlíky, kefírky…

 

Proč pít kefír?

 

Kefír je zraví velmi prospěšný. Reguluje trávící a zažívací procesy a tím pomáhá tělu zvyšit imunitu. Obsahuje kefírové kultury, které pomáhají udržovat v rovnováze střevní a žaludeční mikroflóru. Kefír je vhodné užívat, pokud trpíte častými chřipkami, záněty různého druhu, nástudy, pokud trpíte trávícími a zažívacími problémy, ekzémy, po lečbě antibiotiky a podobně…Kefír zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry.

 

reguluje obranné látky organismu

léči nemoci nervů

léčí žaludeční a střevní onemocnění / průjem, zácpu /

léčí choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách

léčí onemocnění žlučníku, dvanácterník a hojí vředy

léčí ledviny a kontroluje močové cesty

nemoci krve

vyrážku, ekzémy

houba vyvíjí antibiotika a hojí záněty organizmu

 

 

Příprava kefíru

 

Až houbičky obdržíte

Prvně je potřeba si uvědomit, že se jedná o živý organismus. Takže až Vám houbičky přijdou, tak je velmi důležité, aby jste si je vyzvedli co nejdříve a provedli níže popsané oživení. Čím déle jsou v uzavřené lahvi, tím déle trvá, než Vám začnou kefír vyrábět. Po deseti dnech v lahvi bez kyslíku je téměř jisté, že Vám již žádný kefír nevypprodukují. Po rozdělání balíčku a vyjmutí lahvičky, ve které je zasíláme je jemně pročistěte v odstáté vodě. Nesmí být teplá, ale ani moc studená. Ideální je natočit si vodu dopředu, aby měla pokojovou teplotu. Neproplachujte je pod tekoucí vodou, alespoň ne chlorovanou. Ve vodě je jemně promněte prsty (pokud jsou malé, stačí dát do hustého sítka a jen propláchnout). Pak je zceďte a postup opakujte, dokud nebude voda čirá, nebo jen lehce zakalená. Většinou stačí postup opakovat jednou až dvakrát. Důležité je nepoužívat kovové věci. Nejlepší je skleněná miska a plastový cedník a lžička, nebo dřevěná lžička a podobně. Měli jsme dotazy, zda-li je nutné první kefír vylévat. Pokud houbičky po cestě důkladně pročistíte ve vodě jak popisujeme výše, tak není třeba vylévat žádný kefír. I ten první můžete bez obav a s chutí pít.

 

Po tomto pročištění houbiček je vložte např. do zavařovací sklenice 700 ml a zalijte mlékem maximálně do půlky. Tzn. 1 sada houbiček na cca 300 ml mléka. Přikryjte prodyšnou látkou, nebo papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte v pokojové teplotě stát. Po 24 hodinách je můžete lehce promíchat dřevěnou, nebo plastovou lžicí, nebo krouživými pohyby sklenicí. (Lze je dát i do chladničky, v tom případě trvá výroba kefíru cca týden) Důležité je, aby dýchaly, proto musí být prodyšná látka. Za cca 48 až 72 hodin by jste měli mít kefír hotov (dole ve sklenici bude syrovátka, houbičky z hustým kefírem navrchu), tak ho zcedíte přes plastový cedník, houbičky vložte do čerstvého mléka a pak už se postup pořád jenom opakuje. Jednou za týden až deset dnů  je vhodné je opět pročistit v čisté odstáté vodě, aby se zbavily nežádoucích bakterií, které se mohou tvořit na povrchu. Proplachování prováděhte opatrně, je nutné je zbavit pouze slabé vnější vrstvy. Spodní vrstva na houbičkách je naopak důležitá, neboť obsahuje prospěšné bakterie, které jsou potřebné pro výrobu kefíru. Bez nich by se výroba značně prodloužila a pokud dojde např. nešetrným čištěním k poškození samotného povrchu houbičky, může se stát, že přestanou produkovat kefír úplně. Jakmile zdvojnásobí své množství, či svůj objem můžete také zdvojnásobit množství mléka. Tento proces trvá přibližně 30 dnů. V případě že by měly 1 cm a více, je nutné je rozdělit na polovinu.

 

Požadavky na výrobu

Několik pravidel, která je nutná dodržovat, aby Vám houbičky produkovaly dobrý kefír po dlouhou dobu. Nedodržením níže uvedených pravidel se může stát, že se kefír nevytvoří, nebo nebude kvalitní. Nedodržením hygienických pravidel a pravidel čištění houbiček se vystavujete riziku zdravotních komplikací.

 

*Vzduch - kyslík je důležitý pro výrobu kefíru a pro život houbiček. Nikdy je na delší dobu neprodyšně neuzavírejte. Při výrobě je nutné je přikrýt pouze plátýnkem, utěrkou apod.

*Stín - stinné místo je ideální, chraňte je před přímým sluncem.

*Teplo - ideální je pokojová teplota, ale především stálá teplota bez velkých výkyvů. Nesmí být ve velmi teplém prostředí např. v blízkosti sálavých zdrojů tepla (kamen, radiátorů, sporáku apod.)

*Kov - nepoužívejte kovové nádobí. Dochází k oxidaci, která tlumí léčivé účinky kefíru a zároveň poškozuje kefírové kultury.

*Mléko - používejte kvalitní mléko, viz. odstavec níže. Nedávejte více mléka, než kolik dokáží houbičky zpracovat (1 sada je určena pro max. 0,3 l mléka).

*Čištění - jednou za 7 až 10 dnů je nutné houbičky pročistit vodou dle postupu uvedeného výše.

*Hygiena - tak jako u přípravy a používání jiných jídel, či doplňků stravy, i u přípravy a užívání kefíru je nutné dodržovat základní hygienická pravidla.

 

 

 

Jaké mléko?

 

Na kvalitě mléka také hodně záleží. Čím kvalitnější bude, tím hutnější a chutnější kefír budete mít. Kvalitní mléko prospívá i houbičkám. Odzkoušené máme biomléko, to je dobré, nebo mléka méně trvanlivá - čerstvá. Ne zcela vhodná jsou mléka trvanlivá v krabicích. Může být také mléko přímo od chovatele. Mléko může být kravské i kozí. Na obsahu tuku tolik nezáleží, houbičky se neživí tukem, nýbrž mléčným cukrem, tedy laktózou, ale vzhledem k tomu, že pití kefíru znamená určitou detoxikační dietu, doporučujeme spíše mléko polotučné.

 

„Odstávka“

 

Pokud si chcete dát od kefíru pauzu, dejte je do sklenice s vodou s trochou mléka a nechte stát v lednici. Nejdéle po týdnu je opět pročistěte ve vodě a vyměňte vodu za čerstvou. Takto by se ovšem neměly skladovat déle než dva až tři týdny.

 

Dávkování

 

Doba užívání kefíru se dle různých pramenů liší. Dle některých by se měl užívat tři týdny a pak vynechat, dle některých by se měl pít měsíc a podobně.

My si nepíšeme a nepočítáme, kdy kefír začneme pít. Pijeme ho, když na něj máme chuť. Někdy je to denně, někdy obden, zkrátka dle chuti. Pokud kefír nestihnete vypít, nebo na něj nemáte chuť, můžete si jej přidat do koupele. Neprospívá jenom vnitřně, ale i zevně..

 

Kdy jej pít?

 

Opět se názory liší a myslím si, že záleží na tom, co komu nejvíce vyhovuje. My kefír pijeme převážně večer, tak hodinu a půl až dvě hodiny před spaním, ale není problém si jej dát i jindy. Někdy mám chuť ráno, tak ho piji na povzbuzení místo snídaně a někdy třeba odpoledne... Zkrátka, proti gustu...

 

Uchování

 

Hotový kefír je možné uchovávat v chladničce. Spotřebovat by se měl do dvou dnů. Před konzumací jej necháme při pokojové teplotě lehce ohřát.

 

 

Věříme, že Vám naše rady pomohou. Budeme rádi, pokud náš článek ohodnotíte v anketě níže.

Kontakt

Horalové

info@horalove.com; tepram@seznam.cz

Nové Město pod Smrkem

Tel: 721 420 599

Vyhledávání

Zveme Vás na partnerské stránky:

Fotogalerie Nového Města        

Zde naleznete online data z naší

meteostanice

Náš domácí kefír

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode