Čím krmit staršího psa

19.02.2010 17:58

 

I když by se článek měl spíše jmenovat co by pes neměl… :-)

 

Našeho psa Alíka jsme si vzali z útulku a máme ho již 5 let. Vzhledem k tomu, že už není nejmladší, přesný věk nevíme, ale bude mu přibližně devět až deset let, mívá občas zdravotní problémy. Zjistili jsme, že má problémy s klouby a páteří a také s trávením, proto jsme mu začali nejprve kupovat doplňky stravy a nakonec jsme sehnali krmivo, které tyto kloubní preparáty již obsahuje a Alíkovi chutná. Samozřejmě je také důležité, aby měl přísun vitamínů a minerálů, dostatek pitné vody a dostatek pohybu, samozřejmě v rámci možností. Určitě nebude potřebovat tolik fyzické aktivity, jako mladý pes, ale celý den ležet v boudě, nebo v pelíšku také nemůže.

 

Starší psi vitamíny a minerály hůře vstřebávají a mají horší trávení a zažívání, než mladí psi, proto je důležité, krmit je stravou pro psí seniory, která je pro ně lépe stravitelnější a nezatíží tolik jejich trávící systém.

 

Psi by neměli, to platí pro všechny psy bez ohledu věku, lidské jídlo, salámy, slané sýry a podobně. Maximálně jako odměnu v minimálním množství. Určitě by neměli dostávat zbytky od oběda, nebo prošlé jídlo. Pes není odpadkový koš, nebo popelnice. Co by ale rozhodně neměli v žádném množství je čokoláda a ořechy. Ty mohou psa ve větším množství i zabít.

 

Nevhodné jsou drůbeží kosti, neboť se tříští na ostré úlomky a mohou psovi poškodit trávící systém. Kočičí krmivo je pro psa též nevhodné, neboť obsahuje mnohem více tuku a bílkovin.

 

Pokud budete krmit suchými granulemi, je nutné dohlížet na přísun pitné vody.

 

Jako odměna jsou vhodné různé psí pamlsky, nebo psí piškoty, které obsahují méně cukru, oproti dětským piškotům. U pamlsků je také vhodné před zakoupením pročíst obsah barviv a konzervantů. Tyto látky škodí lidem a psům ještě víc.

 

Především platí zásada, že bychom měli psa navyknout na jednu stravu a pokud je pro něj vhodná, tak ji již neměnit, neboť změna by mohla způsobit zdravotní problémy.

 

V tomto článku jsou pouze naše poznatky a zkušenosti, není návodem veterináře. Pokud jsme Vám článkem pomohli, jsme rádi a budeme rádi, když nám jej ohodnotíte.

Pokud si naopak myslíte, že by zde mělo být něco, co tu není, budeme rádi, napíšete-li nám to do knihy návštěv. Samozřejmě je možné v případě zájmu otevřít na toto i na jakekoliv jiné tém diskuzní fórum.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode