Rekonstrukce domku

15.06.2010 09:50

 

Do našeho domečku jsme se nastěhovali před šesti lety a vzhledem k tomu, že se jednalo o domek staršího data, bylo potřeba udělat spousty úprav. Také je ještě všechny hotové nemáme a asi to ještě nějaký čas potrvá…

 

V prvním patře domku byla pouze jedna obyvatelná místnost, velká chodba s otevřeným prostorem na půdu a dvě neobyvatelné nezateplené komůrky. V každé komoře a na chodbě bylo jedno vikýřové okno a na chodbě obyčejné vnitřní dveře na terasu.

 

A z tohoto prostoru jsme potřebovali udělat celý obyvatelný byt… Opět to byla práce na dost dlouho. Nejprve jsme z chodby udělali obývací pokoj (nepočítám tedy výměnu starých netěsnících oken za nová v celém domku, to byla první věc.) Vyměnili dveře na terasu a vikýřové okno za okno střešní. Následně jsme museli zateplit celý strop a částečně stěny. (V tom bychom chtěli letos pokračovat) Do vstupního otvoru na půdu jsme dali výsuvné schůdky a zbytek otvoru se zakryl a zateplil. Přidělali jsme ještě jeden podlahový trám, neboť jsme část podlahy udělali i nad schody ze zvýšeného přízemí. Podlahu jsme navíc zpevnili OSB deskami. V mezipatře nám zbyl nějaký prostor, tak jsme si tam udělali minikuchyňku.

 

Z jedné neobyvatelné komory jsme si udělali koupelnu a WC. Opět se muselo vsadit střešní okno namísto vikýřového a zateplit strop. Zateplení boční stěny nás ještě čeká. Nejhorší bylo natáhnout odpadní vodu, neboť jímku máme na druhé straně domku, tak jsem měl strach, že bude malý sklon a voda nám nebude odtékat, ale opak byl pravdou. Vše funguje jak má a ještě se při koupání můžeme koukat střešním oknem na hory…

 

Zbytečně velký původní pokoj jsme o něco zmenšili a z poslední zbývající komory udělali ještě jeden malinký, ale útulný pokoj. Stejně jako v předešlých úpravách se provedla výměna střešního okna a zateplení a opět se udělala podlaha a jedna stěna z OSB desek. Původní příčka se zbourala a nová se posunula o zhruba metr do původní jediné obyvatelné místnosti a tím jsme zvětšili prostor nového pokoje a ještě nám zbyl malý úložný prostor za tímto pokojem, který jsme oddělili dveřmi.

 

Abychom vyřešili jednoduché vcházení a nemuselo se do pokoje chodit přes další místnosti a také vytápění krbem v sychravých dnech, vybourali jsme nové dveře do obývacího pokoje vedle krbových kamen.

 

Z obývacího pokoje nyní můžeme jít jak do koupelny a na toalety, tak nezávisle do obou pokojů. Je to výhodné, pokud máme například návštěvu, ale i pokud chceme mít sami soukromí.

 

Do každé místnosti, kromě té původní se ještě musely natáhnout nové rozvody vytápění a přidělat nové radiátory a také natáhnout elektřina a do koupelny voda a odpady.

 

To jsem tu popsal rekonstrukci prvního patra. Příště se podíváme třeba na venkovní práce, nebo rekonstrukci vstupní chodby, nebo sklepa…No je toho hodně a ještě nás čeká spousta práce.

Několik fotografií mimo jiných naleznete ve fotogalerii pod názvem Rekonstrukce domku.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode