Počasí v Novém Městě pod Smrkem

09.01.2011 18:45

 

Opět jsme měli v Novém Městě pod Smrkem velmi větrno. V posledních třech dnech u nás vítr dosahoval rychlosti v nárazech až 135 km/hod, což je síla Orkánu a desetiminutový průměr 76 km/hod, což je již vichřice. Dnes odpoledne se vítr konečně utišil, ale opět by se měl rozfoukat v úterý a ve středu.

Teploty zde byly opravdu rekordní. Například dnes byla odpolední teplota až 12°C. Bohužel příjemný dojem ze skoro jarního počasí, kazil právě silný vítr. K vysokým teplotám ale dochází právě díky větru, kdy se projeví takzvaný Fénový efekt. Kvůli větru a vysokým teplotám také mizí sníh doslova před očima. Silnice jsou již většinou holé, na trávnících jsou zbytky sněhu. Jenom tam kde byla větší vrstva sněhu ještě zůstává ležet.

 

V Novém Městě pod Smrkem bývá větrno velmi často. Na svědomí to má patrně úpatí hory Smrk na jihovýchodní straně a vůbec Jizerských Hor na jih od Nového Města a naopak na západní a severní stranu již méně reliéfní terén Frýdlantského výběžku. Počasí je zde často velmi odlišné než například ve třicetpět kilometrů vzdáleném Liberci a častokrát i jiné, než v Raspenavě, která je od Nového Města pod Smrkem vzdálená 8 ilometrů.

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode